23-05-2023

20-02-13-SPR-Eco-tassen-wat-is-OEKO-TEX-GOTS-fairtrade-en-bio-katoen

Eco tassen: wat is OEKO-TEX, GOTS, fairtrade en bio katoen?

De laatste jaren merken we een enorme vraag naar ecologische producten in onze webshop. Daarom hebben wij ons eco assortiment flink uitgebreid. Ook in de toekomst zullen we veel eco producten blijven toevoegen. Maar met al die nieuwe producten ontvangen we ook meer vragen van klanten over de materialen en certificaten, onder andere over de eco tassen. Daarom leggen we u in dit blog graag uit wat OEKO-TEX, GOTS, fairtrade en bio katoen inhouden.

OEKO-TEX | Eco tassen

OEKO-TEX is afgeleid van Ökotex, Öko staat voor eco en Tex voor textiel. OEKO-TEX staat dus voor ecotextiel. Het OEKO-TEX label is een internationaal keurmerk en garandeert dat de materialen vrij zijn van schadelijke stoffen, waaronder lood en cadmium. Bovendien overtreffen de producten in veel gevallen de nationale en internationale richtlijnen voor de productie en import. U vindt een mooie serie OEKO-TEX tassen in de webshop van Suprème Relatiegeschenken. In allerlei afmetingen, kleuren en kwaliteiten.

GOTS | Eco tassen

Ook over GOTS krijgen we geregeld vragen van klanten. Wat betekenen die letters en waar staat GOTS voor? GOTS is de afkorting van Global Organic Textile Standard. Het OEKO-TEX keurmerk vertelt niet of het product biologisch is, GOTS wel. Dit internationale keurmerk hanteert diverse eisen op het gebied van de productie van de vezels en de verwerking tot de producten. Er zijn twee niveaus binnen GOTS. Als het product voor minstens 70 procent uit biologische vezels bestaat, staat er ‘Made with organic’ op het label. En als het product voor minstens 95 procent uit biologische vezels bestaat, dan staat er ‘Organic’ op het label.

Naast de biologische oorsprong van de producten, stelt GOTS milieu-eisen aan het verwerken van de vezels tot textiel, de arbeidsomstandigheden en voor de verpakking. Bovendien eist het een eerlijk loon in de productiefase. In onze webshop vindt u enkele prachtige GOTS tassen.

Fairtrade | Eco tassen

Veel mensen kennen de term ‘fairtrade’, maar niet iedereen weet wat het precies inhoudt. De Engelse woorden ‘fair trade’ betekenen ‘eerlijke handel’. De tassen die een fairtrade logo hebben, zijn dus gemaakt met eerlijke handel. Het fairtrade keurmerk stelt hoge eisen aan de productieomstandigheden en de prijzen, zodat de boeren in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs voor hun producten ontvangen. Daarnaast werken deze boeren met het fairtrade keurmerk onder menswaardige omstandigheden.

Bio katoen | Eco tassen

Als laatste vertellen we u graag wat meer over bio katoen. Want wat is dat nou precies? En waarom zou u voor bio katoen kiezen? Niet-biologisch katoen wordt tijdens het telen behandeld met bestrijdingsmiddelen. Hiermee voorkomen de boeren dat de katoenplanten ziek worden, dat er plagen gaan ontstaan of dat er beestjes in de planten komen die de planten kunnen aantasten. Deze pesticiden zijn echter heel schadelijk voor het milieu en voor de mensen die op het land werken. Bij biologisch katoen gebruiken de boeren geen bestrijdingsmiddelen, maar gebruiken zij andere methoden om de katoenplanten gezond te houden. Ze zetten bijvoorbeeld andere insecten in om de schadelijke insecten te weren. En ze putten de landbouwgrond niet uit, doordat ze de katoenteelt afwisselen met andere teelt. Door te kiezen voor bio katoen kiest u dus voor een betere gezondheid voor de boeren en een gezonder milieu.

Contact opnemen

Heeft u vragen over OEKO-TEX, GOTS, fairtrade of bio katoen? Neem gerust contact met ons op via de chat op onze site of via de gegevens op onze contactpagina.